Itt van az ősz…

Avartüzekkel és elemi csapásokkal indult 2018 ősze. Míg szeptember hónapban a kerti hulladék égetés okozott fejfájást a tűzoltó bajtársaknak, addig október elején az avartüzek okoztak égető problémát, amit a viharos szelek eredményezte fakidőlések zártak a hónap második felében.

Az első két esetben feltehetően a gondatlanság és az emberi mulasztás lehettek a tűzesetek kiváltó okai. A kerti hulladékégetés esetben előfordul, hogy a tüzet gyújtó nincs tisztában a tűzterjedés megakadályozásának fontosságával, illetve lehetőségeivel.

Alapvetően az otthonok, vagy a nyaralók kertjében történő tűzgyújtásra is fel kell készülni. A felkészülés első lépése, hogy a gyújtandó tűz közvetlen közeléből eltávolítunk minden olyan éghető anyagot, amelyet nem szeretnénk elégetni. Ezután érdemes gödröt, vagy kisebb árkot ásni a tűz számára, mivel így könnyebben tudjuk kontrollálni az égést. A tűz meggyújtása során soha ne használjuk sem benzint, sem gázolajat, mivel ezek gőzeinek hirtelen lobbanó tüze súlyos égési sérüléseket okozhat. A kerti hulladékok esetében sokan követik el azt a hibát, hogy még a nedves növényzetet szeretnék meggyújtani. Ami, ha sikerül is, a tökéletlen égés miatt füstöt fog képezni, ami egyikünknek sem tesz jót és a jószomszédi viszony megőrzéséhez sem járul hozzá. Fontos, hogy egyszerre csak kis mennyiséget égessünk és inkább folyamatosan tápláljuk a tüzet, lehetőleg csak és kizárólag növényi maradványokkal. A műanyagok, s főleg a hungarocel égetése erősen egészségkárosító hatású, ezért tilos. A tűz táplálására érdemes villát használni, így távolabbról rakható a tűz. S ha vettük a fáradságot a villa odakészítésére, tegyünk mellé egy lapátot is. A kisebb izzások, lángok elfojtására egy jól irányzott suhintás elegendő szokott lenni. Az égetést helyi rendelet is szabályozza, mely felől az illetékes önkormányzattól kérhetünk felvilágosítást. A bekezdés végére hagyva a két legfontosabb dologról azonban sohasem szabad elfeledkezni. Az egyik az oltásra elegendő víz odakészítése. A másik a felelősségteljes  magatartás az égetés során. Ide tartozik a szabályok betartása, melyek közül talán a legfontosabb az állandó felügyelet.

A felelősségteljes viselkedés a túrázásra is vonatkozik. A természetben történő dohányzás, a csikkek eldobálása, vagy egy felelőtlen sütögetés is eredményezhet riasztást számunkra.

Más a helyzet az elemi csapásokkal. Ezekre felkészülni igen nehéz és a felelősségteljes viselkedés sem állja útját a viharos szélnek. Az udvarunkra, vagy házunkra dőlt fát  akkor  se kezdjük el darabolni, ha remekül élezett láncfűrészünk van otthon. Ezekben az esetekben is  mindenki hívjon szakembert, tűzoltót, aki munkaköréből és képzettségéből fakadóan képes ezeket az eseményeket további károkozás, például a tető további beszakadása nélkül orvosolni. Vállaltuk, hogy ilyen nehéz helyzetekben segítsünk.